De bataloog onderzoekt Rubus, oftewel de braam.
Karst Meijer van Herbarium Frisicum is bataloog in Nederland en doet onderzoek sinds de jaren 80. Hij noemt hier collega batalogen in Nederland en daarbuiten.
Op de foto, gemaakt door Günther Matzke-Hajek, v.l.n.r.:
Karst Meijer, Hans Oluf Martensen, Erich Savelsberg, Heinrich E. Weber, Anja van der Berg, Eckhart Walsemann, Uwe Barth, Ekkehard Foerster, Rienk-Jan Bijlsma, Rense Haveman, Heinz Henker, Thomas Gregor.
Heinrich Weber is één van de grootste Rubus autoriteiten ter wereld. Hij heeft vele nieuwe soorten beschreven.
Karst Meijer van Herbarium Frisicum vertelt:
"Ik heb vele dankbare excursies met hem meegemaakt en met hem vele nieuwe soorten mogen ontdekken en ervaren."
Prof. Weber heeft ook een overzicht gemaakt van alle Europese bekende Batalogen van vroeger tot nu; Batologici Europaei
In de genoemde Batologici Europaei staan alleen de huidige Nederlandse batalogen[zie A.van de Beek en A. Troelstra], waarvan het meeste herbariummateriaal in het herbarium van Naturalis in Leiden ligt.
Verder zijn er nog twee oude batalogen die hier ook niet mogen ontbreken:W.Beijerinck en Prof. De Wilde.
Willem Beijerinck heeft in de jaren 50 veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van bramen in Nederland en dat heeft geresulteerd in vele publicaties. Zijn meest bekende publicatie is de Rubi Neerlandici 1956 met beschrijvingen , determineersleutels en foto's.
Als dank voor zijn vele werk binnen de batalogie is er een braam naar hem genoemd en beschreven; Rubus beijerinckii Meijer.
Zijn herbarium is uiteindelijk ook in het herbarium van Naturalis beland.
In het Natuurmuseum te leeuwarden ligt het herbarium van De Wilde. Dit herbarium bestaat grotendeels uit Rubus materiaal, met meer dan 1000 exemplaren, verzamelt uit de volgende landen: