Het nut van een herbarium bewijst zich meestal pas in de toekomst. Het belang van een herbarium wordt het beste toegelicht met voorbeelden.
De fucties van een herbarium zijn:
- vergelijkingsmateriaal
- studiemateriaal
- tijdsdocumentatie
Vergelijkingsmateriaal
Vele van de 16e en 17e eeuwse herbaria moeten zonder twijfel beschouwd worden als een verzameling geneeskruiden als basis voor vergelijking. Tegenwoordig zijn het belangrijkst de exemplaren op
grond waarvan de botanici nieuwe soorten, ondersoorten of varieteiten beschreven hebben; deze standaardexemplaren worden aangeduid met het woord type.
Studiemateriaal
Natuurlijk vormt gedroogd materiaal van onbekende planten studiemateriaal. Om een soort goed te bestuderen is het nodig om veel materiaal uit het gehele gebied waarin de soort voorkomt te bekijken en te vergelijken. Zelfs wie een bij ons algemeen voorkomende plant wil bestuderen, kan niet volstaan met levend materiaal, maar moet ook herbariummateriaal uit andere streken onderzoeken.
Documentatie
Een herbariumexemplaar kan van alles documenteren:
- bewijzen dat een bepaalde soort op een bepaalde plaats voorkomt of in een bepaald milieu thuishoort.
- onderzoeksmateriaal bieden voor bijvoorbeeld anatomisch of dna onderzoek.
- herbariummateriaal kan worden gebruikt om relaties tussen fenologie en klimaatsverandering aan te tonen.
Voorbeeld Herbarium als historische curiosa
Aan het eind van de jaren veertig gebruikte men kant en klare herbariumschriften voor het inplakken van het gedroogde plantenmateriaal. Dit werd gedaan in de klassen 2 en 3 van het middelbaar onderwijs. Inhoudelijk slecht gedocumenteerd, maar als cahier prachtig uitgevoert. zie Herbarium Curiosum